Nyugdíjas munkavállalókat érintő változások 2019.

2019.11.21. 14:24:39

Nyugdíjas munkavállalókat érintő változások 2019.

Legfontosabb változás, hogy könnyítették a nyugdíj melletti munkavállalás adminisztratív terheit, illetve a járulékfizetés mellőzésével nőhet a nettó bérük. Megéri munkát vállalni nyugdíj mellett, ám nem mindegy az, hogy hogyan. Röviden összefoglaltuk a változás lényegét.

- Csak 15% SZJA-t kell fizetni, semmi mást
- Nyugdíjast nem kell bejelenteni, sőt ki kellett jelenteni azokat is, akik régebben dolgoztak a cégnél
- Az adminisztráció egyszerűsödött: a munkaszerződés bemutatásával lehet igazolni a foglalkoztatást.
- Jövedelmi változások
- A vállalkozásból származó jövedelemre mindez nem érvényes
- A megbízási jogviszonyban A munkáltató cég spórolhat nyugdíjas alkalmazottaival

Csak 15% SZJA-t kell fizetni, semmi mást 

2019-től a saját jogú nyugdíja mellett létesített munkaviszony már nem minősül biztosítási jogviszonynak. Azok a magánszemélyek, akik 2019. január 1-től saját jogú nyugdíj mellett végeznek munkát,

  • jövedelmük után csak 15 %-os személyi jövedelemadót kell fizetniük,
  • és mentesülnek az egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék megfizetése alól.

Nyugdíjast nem kell bejelenteni, sőt ki kellett jelenteni azokat is, akik régebben dolgoztak a cégnél

A munkaviszonyban dolgozó saját jogú nyugdíjast 2019. január 1-től már nem kell bejelenteni. Senki nem maradhat nyugdíjasként a rendszerben, hiszen azokat a nyugdíjasokat, akik 2018-ban munkaviszonyban dolgoztak, 2019. január 9-ig ki kellett jelenteni. Ezt a 19T1041-es nyomtatványon kellett megtenni. Régebben ugyanezen a nyomtatványon jelentettük be őket, de ennek már vége. A kiléptetés a nyugdíjas munkavállaló munkaviszonyát nem érinti, így emiatt a munkaszerződését módosítani, megszüntetni nem kell.

Az adminisztráció egyszerűsödött: a munkaszerződés bemutatásával lehet igazolni a foglalkoztatást. Ezen felül az általános egyéb módokon is, mint például a jelenléti ív vezetése, vagy egyéb szolgálat felvételi igazolások, ahogy a többi dolgozója esetében.

Jövedelmi változások

2019. január 1-től a munkát vállaló nyugdíjas nem lesz jogosult a 0,5%-os nyugdíjemelésre a nyugdíjjárulék törlése miatt. A 2018. évi jogszabályokhoz képest ez 14 %-os nettó bértöbbletet jelent a számukra. Eddig az a magánszemély, aki saját jogú nyugdíjasként munkaviszonyban állt, minden ledolgozott év után az adott naptári évben elért nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával automatikus nyugdíjemelésben részesült. 2019-ben a változásokkal ez a fajta növekedés megszűnik.

A vállalkozásból származó jövedelemre mindez nem érvényes

Aki munkaviszonyban dolgozó nyugdíjas és egyben kiegészítő tevékenységet végző vállalkozó is, annak így meg kell fizetnie a havi 7.500 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A megbízási jogviszonyban foglalkoztatott nyugdíjas járulékfizetésével kapcsolatban nincs változás a tavalyi évhez képest.

A munkáltató cég spórolhat nyugdíjas alkalmazottaival 

Mivel a saját jogú öregségi nyugdíjas munkavállaló ebből a szempontból nem biztosított, így járulékot sem kell fizetni utána. (A biztosítotti jogviszonya a nyugdíja alapján eleve megvan.)

A társasági adózást folytató foglalkoztatók januártól 19,5 %-os szocho-t, illetve július 1-től 17,5 %-os szocho-t + 1,5 %-os munkaerőpiaci hozzájárulási adót, a kisvállalati adózást folytató cégek pedig 13% KIVA-t takarítanak meg.

Részben ellentmond a fentieknek, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás esetén foglalkoztatott nyugdíjasok, a közteher megfizetésével a 0,5%-os nyugdíjnövelésre jogosultságot szereznek.