Mire figyeljünk könyvelő választásakor?

2018.03.06. 09:22:10

Sajnos manapság hazánkban bárki könyvelhet végzettség és képzettség nélkül is. Összeszedtünk néhány fontos dolgot, hogy mit érdemes szem előtt tartani, amikor könyvelőt keresünk, hogy elkerüljük az ilyen csapdákat.

 

Első találkozáskor vegyük szemügyre a könyvelő irodát. Jó jelnek tekinthetjük, ha az iroda tiszta és rendezett, a dossziék fel vannak címkézve és minden munkatársnak kellő helyet biztosítanak a munkavégzéshez. Ha hegyekben állnak a számlák és átláthatatlan káosz uralkodik a helyiségben, akkor inkább köszönjük meg a meghívást és keressünk tovább.

Az első könyvelő-vállalkozó találkozás során kérdezzük meg, hogy mikortól folytatja ezt a tevékenységet és általában milyen típusú vállalkozásokat könyvel, pl. sok-sok egyéni vállalkozója van és esetleg nem ért a társaságok könyveléséhez.


Sajnos manapság hazánkban bárki könyvelhet végzettség és képzettség nélkül is, hogy elkerüljük az ilyen csapdákat, a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján rákereshetünk leendő partnerünk végzettségére. Amennyiben legalább mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkezik, ezt a feladatot kipipálhatjuk.

A könyvelés precíz-pontos könyvelést jelent, de ne várjuk el tőle az adótanácsadói vagy adószakértői tevékenységet.

Ha a megszokottnál kevesebb adót szeretnénk fizetni, akkor mindenképpen, kérjük ki adótanácsadó véleményét is.

Amennyiben a munkaidő nem a szokásos 8-4.-ig zajlik, hanem hétvégén is dolgoznak és túlóra is szokott lenni, mindenképpen olyan irodát keressünk ahol munkaügyes munkatárs is segíthet a munkaszerződés és egyéb adminisztráció elkészítésében, pl: jelenléti ív vezetése, szabadságok kiszámolása és kiadása, leszámolás lebonyolítása.
Mindenképpen a vállalkozásunk hasznára válik, ha mérlegképes könyvelő, adótanácsadó és munkaügyes Tb. ügyintéző segít bennünket.

Sajnos elterjedt gyakorlat, hogy a könyvelő elkéri az ügyfele ügyfélkapus felhasználónevét és jelszavát és ezen keresztül küldi be a bevallásokat. Tőlük mindenképpen óvakodni kell, mert ez nem korrekt megoldás, visszaélésekre adhat okot, tehát valami titok lappang a háttérben.

Kérjünk egy szerződés tervezetet, és beszéljük át mindkét fél feladatait, pl: mikor és milyen formában tájékoztat a könyvelő a fizetendő adókról és járulékokról, meddig kell elvinnünk a bizonylatokat, jelenléti íveket, stb.
Feltétlenül kérdezzünk rá, hogy rendelkezik-e felelősségbiztosítással, és rendszeresen tájékoztat-e bennünket a jogszabályváltozásokról?

Ha sikerült felkészült partnert találnunk, akkor a szolgáltatás díját többszörösen megtakaríthatjuk az ellenőrzések során és adófizetéskor. Mindenképpen gondoljunk arra, hogy aki alacsony díjakért dolgozik annak a felkészültsége is ilyen szintű és kevés megbecsülést is vár el a munkájáért.