Félreértések nélkül a szabadságról

2019.11.21. 13:26:02

Félreértések nélkül a szabadságolásról

Könyvelőirodánkhoz nyáron a leggyakoribb kérdések egyike az, hogyan kell helyesen kiadni a szabadságokat? Mire kötelezett a munkavállaló és mire a munkaadó?

Cikkünkben röviden leírtuk a lényegi tudnivalókat: 

  • Nem a munkavállaló veszi ki a szabadságát, hanem a munkaadó törvényben szabályozott módon köteles neki kiadni azt.
  • Két hét mindenkinek jár egyben

Nem a munkavállaló veszi ki a szabadságát, hanem a munkaadó törvényben szabályozott módon köteles neki kiadni azt. 

Évente hét nap szabadságot - legfeljebb két részben - köteles a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni. A többi napokról a munkáltató dönthet, a dolgozóval történő egyeztetés eredményétől függetlenül. A szabadság kiadásának időpontját legalább előtte 15 nappal közölni kell a dolgozóval. 

Két hét mindenkinek jár egyben 

A munkáltató köteles úgy kiadni a szabadságot, hogy legalább 14 napot egybefüggően mentesülhessen a munkavállaló a feladatai alól, sőt a rendelkezésre állás alól is. Ebbe az időszakba a heti pihenőnap, vagy az egyenlőtlen munkaidő beosztás szerinti szabadnap beleszámítható. Így ha a dolgozó 2 hétre megy szabadságra, akkor csak a munkanapok számítanak bele a 14 napba, vagyis 10 nap szabadságot kell számára kiírni, kivéve, ha a cég kollektív szerződése másképp rendelkezik. 

Azonban hogy ez a két hét mikor esedékes, abba a munkáltatónak a törvény szerint lehet, és van is beleszólása. Általában mindenki nyáron szeretne elmenni hosszabb időre - ekkor vannak az oktatási intézmények szünetei is - de ha ez a munkavégzést, termelést, nyitvatartást stb. akadályozza, akkor nem lehetséges. Érdemes lehetőleg előre megállapodni a dolgozókkal a szabadságok rendjéről, hogy ez ne okozzon nehézséget és felesleges feszültségeket.

Hamarosan folytatjuk...

  • Melyik nap lehet szabadság és melyik nem?
  • Szabadság kiadása kötetlen beosztásban dolgozóknak
  • Munkáltatóként törekedjünk arra, hogy a szabadság még a tárgyéven belül kiadásra kerüljön.
  • Szabadság átvitel tárgyéven túlra.