Elektromos autóval kedvezőbb az adózás

2020.01.02. 10:16:11

  • Mi minősül elektromos gépkocsinak?
  • Céges elektromos autó 2020. május 20-ig vehető pályázati pénzből is!

Elektromos autóval kedvezőbb az adózás

 

Olyan cégvezetőkhöz szólunk, akik autóvásárlás, gépjárműbeszerzés előtt állnak és a környezettudatosság mellett szeretnék élvezni az elektromos gépjárművek adózási előnyeit is.

 

Könyvelőirodaként azt látjuk, hogy egy ilyen döntés hosszú, több éves távon biztosan behozza a hasznát. Szeretnénk azt is megmutatni, hogyan és mit lehet megspórolni azzal, ha most “zöld rendszámos” autót vesznek, illetve azt is, mit nem lehet. Az adóoptimalizálás egy különleges formájáról lesz most szó, így kezdjük a legelejétől:

 

 Mi minősül elektromos gépkocsinak?

 

A 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet szerint, ha a jármű forgalmi engedélyében található környezetvédelmi besorolása 5E, 5N, 5P, vagy 5Z szerepel, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elektromos gépkocsival van dolgunk.

 

Az elektromos autók beszerzési ára köztudottan magasabb, mint a hasonló lategóriájú, belsőégésű motorral rendelkező autóké, így ez a kezdeti árkülönbség sokakat tarthat vissza, hogy ilyen mértékű beruházást felvállaljanak. De nézzük, hogyan lehet kompenzálni ezt a többletet, adott esetben nyereségesen kijönni?

 

Az elektromos autó beszerzésekor nem kell fizetnünk az alábbi adókat és illetékeket:

  1. regisztrációs adót
  2. gépjárműadót
  3. cégautóadót
  4. átírási illetéket
  5. Társasági adókedvezményre is jogosít - 2017.01.01-től energiahatékonysági célokat szolgáló eszközbeszerzés címén.

ÁFA szempontból ugyanolyan, mint a többi céges autó

Nem vonható le a beszerzés, üzem- és karbantartási anyag áfája.

Az üzemeltetés áfájának 50 %-a levonható az áfaalapunkból..

 

Az elektromos autó fenntartása napi szinten is olcsóbb, mint a benzin-, gáz-, vagy dízelüzemű járműveké.

Megspórolhatjuk az üzemanyagköltséget, ha nyilvános ingyenes töltőállomásokat használunk, melyekből egyre több található országszerte. Hogy meddig lesz ingyenes, azt ugyan nem lehet tudni, de mindenesetre számoljunk heti 1 tank benzin árával - ennyit a legtöbb esetben megtakaríthatunk.

 

A parkolásért a legtöbb helyen nem kell fizetni az elektromos autóknak, ez sem kis tétel, különösen, ha sokszor van dolgunk belsőbb övezetekben.

 

Akárhogy is számoljuk, ez elég sok, de még mindig mindig mínuszos a dolog. Az elektromos autó legnagyobb költségén, a beszerzésén viszont lehet spórolni.

Céges elektromos autó 2020. május 20-ig vehető pályázati pénzből is!

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium GZR-D-Ö-2018 pályázati kódszámon 2020.05.01-ig (vagy a keret kimerüléséig) támogatást biztosít az céges elektromos gépjárművek beszerzéséhez bruttó 20 millió forint vételárig. A támogatás mértéke a bruttó eladási ár 21 %-a, maximum 1,5 millió Ft lehet.

 

Energiahatékonysági adókedvezmény

 

Az adókedvezmény nem minősül “de minimis” támogatásnak és 6 adóévig érvényesíthető, legfeljebb a számított adó 70 %-áig. Az adókedvezmény igénybevételének kezdő időpontja választható: a beruházás üzembe helyezésének adóéve, vagy pedig az azt követő.

 

 Az adókedvezmény mértéke eltérő az ország különböző régióiban.

A kedvezmény érvényesítéséhez igazolásokra lesz szükség, illetve az elszámolást folyamatosan meg kell tenni, így ha elektromos autó beszerzésén gondolkodik, akkor előtte mindenképpen érdemes konzultálnia könyvelőjével, hogyan járhat a legjobban.

 

Mivel kétféle támogatásból (feljesztési és energiahatékonysági) csak az egyik vehető egy beruházásban igénybe, ki kell számolni, melyikkel járna jobban, illetve melyik elnyerésére van nagyobb esélye.

 

Ellenőrizni fogja a NAV, hogy mindent megfelelően és jogszerűen csinált-e

Három éven belül számíthat egy elenőrzésre, így érdemes minden anyagot, számlát, bizonylatot jól és rendezetten egyben tartani, illetve időben összekészíteni. Csak azért mondjuk, hogy ne érje váratlanul.

Elektromos autó, céges autó elszámolásban tapasztaltak vagyunk

Mivel több ügyfelünk érintett a fenti kérdésben, alaposabban és mélyrehatóbban foglalkozunk az elektromos cégautó beszerzés könyvelési hátterével. Könyvelőirodánk számos környékbeli ipari és kereskedelmi cég számára nyújt megoldást, így a cégautó adóoptimalizálása terén is bátran számíthatnak a segítségünkre.

 

A cikkben nem tudtunk minden feltételre pontosan kitérni, de ügyfeleink számára minden segítséget megadunk ahhoz, hogy ne csak környezettudatosak lehessenek (ami nagyon dicséretes és jó dolog), hanem a zsebükben is több maradhasson. Kérdései vannak?

 

Keressen, hogy megbeszéljük, mi lenne Önnek a legalkalmasabb!