e-kereskedelem

2021.01.15. 13:02:23

e-kereskedelmi változások!

A dropshipping lényege, hogy az interneten terméket rendelő fogyasztóval egy kereskedő áll kapcsolatban, aki a saját nevében adja el a terméket a végső vevőnek. De az áru a harmadik országbeli gyártótól a vevőhöz érkezik meg. A terméket a harmadik országbeli gyártó helyezi szabadforgalomba és eljuttatja a fogyasztóhoz.

A fogyasztó helye szerinti tagállamban a kereskedőnek és a harmadik országbeli félnek is regisztrálnia kell.
Az eladó az import lebonyolítását vállalja a szabadforgalomba helyezéskor.
Amennyiben magyar kereskedő, harmadik országból rendel árut és Ausztriában értékesíti akkor, a harmadik országbeli eladó osztrák áfával növelten értékesít a kereskedő felé. A kereskedő is osztrák áfával növelten értékesíti a terméket a vevő felé.
2021. július elsejétől változnak az adózási szabályok.
Eltörlik a 22 eurót meg nem haladó küldemények adómentességét. Ezért július 1-től minden 3. országból rendelt áru után áfát kell fizetni, és minden termék behozatalát  be kell jelenteni az adóhatóságnak.
A 150 euró érték alatti küldemény: vámmentes, áfa-köteles
150 euró érték feletti küldemény: vámköteles, áfa-köteles.
A törvénymódosítás adófizetési kötelezettséget ír elő az elektronikus platformoknak (eMag, Amazon, stb.),
amennyiben elősegítik a harmadik országbeli eladók , magyarországi értékesítéseit. Tehát ezen ügyletek után a platformok fizetik meg az áfát.
2021. július 1-től alapesetben távértékesítéskor a fogyasztás helye szerinti tagállamban kell megfizetni az áfát, az ott érvényes adómértékkel.
Ha a tárgyévben és az előző évben a webáruház távértékesítéseinek ősszege meghaladja 10.000 eurót akkor az áfát a vevő országának adókulcsával kell megfizetni.
Bevezetésre kerül az egyablakos rendszer, hogy ne kelljen Eu. tagállamokban áfa regisztrációt végezni, és az értékesítő tagállam adóhatósága továbbítja az adatokat a Közösségi tagállamokba.