Cégautó és cafeteria lehetőségek

2019.12.11. 10:20:49

  • Nézzük át közösen a cég cafeteria szabályzatát!

  • Az autópálya matrica is elszámolható cafeteria elem

  • Jobb, nagyobb, magasabb kategóriájú céges autó

Cégautó és cafeteria lehetőségek

Mit lehetne még kedvezményes adózással adni a dolgozóknak, ami olcsóbb és motiválóbb, mint a béremelés? Könyvelőirodánk az ügyfeleink érdekében folyamatosan kutatja fel azokat a lehetőségeket, megoldásokat, amivel a folyamatosan változó gazdasági szabályozások között is megtalálhatja a számítását. Ahogy egyszer Hofitól hallottam: lehet a vízen is járni, ha tudjuk, hol vannak leverve a cölöpök!

 

A munkáltatók számára folyamatosan szűkül a kedvezményes adózással adható juttatások, vagyis a cafetériák köre, ezzel egy cseppet sem könnyítik meg a bérelszámolást, de mindig találunk valamit, amit okosan kimatekozva törvényesen lehet alkalmazni.

 

A hangsúly egyre inkább a munkabérek emelése felé tolódik el, ami nyilván magasabb adófizetésekkel is jár a költségvetés számára. 2020-ban már a legtobb juttatás sajnos bérként adózik, így nem nagyon éri meg foglalkozni vele. De vannak még lehetőségek:

 

2019-ben hazánkban egy dolgozóra 335.000 forint éves béren kívüli juttatás jutott, ez 2020-ban biztos, hogy csökkenni fog, illetve egy ráésze átkerül a bérként adózott kifizetések közé.  Utánajártunk annak, hogy miből tud a munkavállalójának olyan extrát adni, ami megéri, sőt a dolgozó is elégedett. Azt azonban tudni kell, hogy ott van nagyobb kreatív mozgásterünk, ahol a cafetériakeret magasabb összegű az átlagnál.

 

Nézzük át közösen a cég cafeteria szabályzatát!

A cég üzletszabályzatában különböző foglalkoztatási csoportok eltérő cafeteria-portfóliót vehetnek igénybe. Ezek között vannak aprónak tűnő dolgok, de akár komollyabb lehetőségek is. Vannak olyan elemek, melyeket mindenki kaphat, pl. SZÉP kártya alszámlák: szálláshely, vendéglátás, szabadidő. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy az éves cafeteriakeret a versenyszférában dolgozók esetében sem lehet több, mint évente 450.000 forint, a közszférában pedig még ennyi sem, maximum 250.000 forint.

 

Ha viszont az adott munkavállaló nagyobb cafeteriakerettel rendelkezik, és még céges gépjárműre (személyautóra) is jogosult, akkor a cafeteriája terhére elszámolhatók, adhatók az alábbiak:

 

CÉGES AUTÓ MAGÁNCÉLRA

Az SZJA törvény szerint a céges gépjármű magánemberként is használható adómentesen. Sokszor ez már önmagában is jelentős, motivációs erővel bíró nem pénzbeni, értékes juttatás.

 

LÍZINGELT CÉGAUTÓ

Erre nincs külön megkötés, így cafeteriaelem lehet, ha lízingel a cég egy autót és azt a munkavállaló használhatja úgy, hogy a havi lízingdíjat a cafeteria keretéből vonják le. A munkáltató a cégautóadót is levonhatja, így az autófinanszírozás nem jelent plusz költséget a cégnek.

 

Az autópálya matrica is elszámolható cafeteria elem

Céges autóra érvényes autópálya matrica is plusz juttatás. A cégautót magáncélra használó dolgozók kérhetnek megyei  de akár országos éves matricát is. Ezzel némiképp csökkenthető a munkába járás költsége, holott a legtöbbeket érintő cafeteria, mint a bérlettámogatás sajnos 2020-ra kiesett a kedvezményesen adózó juttatások köréből.

 

Jobb, nagyobb, magasabb kategóriájú céges autó

Igazi elismerés, státuszjelzés, megbecsülés jele, ha jobb céges autóval járhat, mint ami járna a beosztása, munkaköre nyomán. Ha mondjuk csak kisebb kategóriájú autóra lenne jogosult, akkor megállapodás szerint lehet cafetéria elem, hogy a kerete terhére egy magasabb kategóriájú autót lízingeljen neki a cég. Az alapból járó autó lízingdíja és a magasabb kategóriájú autó lízingdíja közötti árkülönbözetet tehát a cafeteriakeretéből vonják le.

 

Vegyünk egyszerű esetet. Amire jogosult lenne, annak havi lízingdíja pl. 95.000 forint. Ő egy nagyobb, drágább kocsiban jobban érzi magát, de a lízingdíja annak 125.000 forint havonta. Akkor a havi 30.000 forint különbözetet a cafeteriakerete terhére számolhatják el.

Adózási szempontból sokkal jobban jár mindenki.

 

Nem olyan egyszerű mindez, mint ahogy elsőre hangzik, de megoldható. Jöjjön el beszéljük meg mivel lenne elégedett!