A Beszámoló tartalma közérthetően - Az eredmény

2017.07.31. 13:45:00
Az üzleti tevékenység eredménye következik, ami egy nagyon fontos mutatószám, ugyanis egy-két évig lehetünk veszteségesek valamilyen okból, de ha ez tartós tendenciává válik, be kell fejeznünk tevékenységünket.
Könyvelővel és adótanácsadóval mindenképpen egyeztessünk, ha már második évben vagyunk mínuszosak.

Minden gazdasági társaságnak kötelező bankszámlát nyitni, itt jelennek meg pl. a pénzintézettől kapott kamatok, a vevők utalásai és az elért árfolyam nyereség is. Továbbá értékpapírok kamatai esetleg a tulajdoni részesedésünk után járó osztalék is.
Ezek a bevételek is növelik eredményünket, de ugyanakkor csökkentik bevételeinket a fizetett kamatok, a devizás ügyleteink során árfolyam veszteség is keletkezhet.

Az adófizetési kötelezettség is neuralgikus pontja a beszámolónak, ugyanis a társasági adó rendszerében rengeteg féle kedvezményt érvényesíthetünk, de a könyvelők nagy része csak a klasszikus könyvelési feladatokat végzi. De vele tulajdonképpen erre szerződtünk, mert a könyvelés szó a pontos precíz adatrögzítést jelenti és tőle nem is lehet számon kérni az adójogszabályok pontos ismeretét.

Mindenképpen keressünk fel egy adótanácsadót a fizetendő társasági adónk csökkentésének érdekében.

Az adózott eredmény az adózás előtti eredmény és az adófizetési kötelezettség különbözete.

A tulajdonosok joga eldönteni vajon a vállalkozásban hagyják-e az eredményt vagy pedig felveszik osztalékként.