A Beszámoló tartalma közérthetően - A költségek

2017.07.24. 13:35:00

Következzenek a költségek, amik igen sokfélék lehetnek!

Egy kezdő vállalkozás minden esetben beszélje meg a könyvelőjével, hogy tételesen melyik költség hova tartozik, pl. egy köszörűt mennyi ideig tudunk használni. 

Anyagjellegű ráfordítások:

Az anyagköltségek között jelennek meg a gyártási alapanyagok és segédanyagok, tisztítószerek, üzemanyagok, irodaszerek és a közüzemi díjak.
Fontos, hogy csak a tárgyévi felhasználás jelenjen meg a főkönyvi kartonokon.

Az igénybevett szolgáltatások közé tartoznak a postai díjak, könyvelői díjak, bérleti, szállítási, telefon, karbantartási, bérmunka, ügyvédi költségek.

Az egyéb szolgáltatások között találjuk az illetékeket és a hatósági díjakat, valamint a bankköltséget és a biztosítási díjakat. díjakat.

Kereskedő cégek itt mutatják ki a tárgyévben értékesített áruk beszerzési értékét.
Nem fordulhat elő, hogy több volt a beszerzés, mint az érétkesítés, mert akkor árrés nélkül dolgozunk, ami tönkreteszi a vállalkozást. Ezeket a sorokat folyamatosan egyeztessük könyvelőnkkel.

Az eladott szolgáltatások értéke nem más, mint az általunk igénybevett szolgáltatások továbbértékesítése.

Személyi jellegű ráfordítások:

A prémium, az alkalmazottak bére és a vállalkozók jövedelme is ebben a sorban szerepel. A Nav. honlapján is bármelyik cég leellenőrizhető, mint foglalkoztató, hány bejelentett alkalmazottal működik.

A személyi jellegű egyéb kifizetések közé tartoznak a munkavállalóknak adott juttatások, utalványok, dolgozói biztosítások, végkielégítés, betegszabadság, stb.

A bérjárulékok pedig az előző két csoport után fizetendő összes adót és járulékot foglalja magában Pl., szociális hozzájárulási adó, egyszerűsített foglalkoztatás közterhe, rehabilitációs hozzájárulás stb.
A szociális hozzájárulási adóból sokféle kedvezményt igénybe lehet venni, ha könyvelője nem ismeri, ezeket a lehetőségeket forduljon adótanácsadóhoz.

Az értékcsökkenési leírás nem más, mint pl. a szoftverek vagy a tárgyi eszközök, gépek, berendezések, járművek, amelyek egy éven túl szolgálják a tevékenységet, ezeknek a fizikai elhasználódása kifejezve számokban.
A leírásuk módja attól függ, hogy hány évig tudjuk ezeket hasznosítani, ezt feltétlenül beszéljük meg könyvelőnkkel vagy adótanácsadónkkal.
Miután használatba vettük az eszközöket indulhat a leírás, ami csökkenti az eredményt, de segít a visszapótlásban, vagyis új eszköz vásárlásában.
Amennyiben az eszközök előbb elhasználódnak, elavulnak vagy feleslegessé válnak, terven felüli értékcsökkenést is elszámolhatunk rájuk, csak ez már egy másik soron az egyéb ráfordítások között jelenik meg.