A Beszámoló tartalma közérthetően

2017.07.16. 13:24:00
Szinte minden cégvezető tudja már, hogy májusban megkapja az előző év beszámolóját, amit aláír és közzétételre is kerül. Az elkövetkező néhány hétben megjelenő írásomban a cégvezetőknek szeretnék segítséget nyújtani a beszámoló értelmezéséhez. Ha jobban átlátják a saját cégükben zajló folyamatokat, talán sikerül megalapozottabb döntéseket is hozniuk az üzleti életben.

Magyarországon ma bárki lehet cégvezető, bárki rendelkezhet munkahelyek és családok sorsa felett, semmilyen előképzettséget nem igényel, ezért fontos lenne a folyamatos önképzés, amit kevesen valósítanak meg.

Az idő rövidsége miatt vállalkozási kultúra még nem alakult ki országunkban, ami sajnos nap, mint nap érezteti hatását a gazdasági életben.

A szerencsésebb ügyfelek negyedévente kapnak egy eredmény kimutatást a könyvelőjüktől a tárgyévi adatokból. De nézzük mit is mutat az első sor, vagyis az értékesítés nettó árbevétele.

Az értékesítés nettó árbevétele:

Ez az összes értékesítés és szolgáltatásnyújtás érétkét tartalmazza, nettó értékben, tehát áfa nélkül. Az áfa bár megjelenik a bankszámlánkon, de nem minket illet, hanem az államot.

Aktivált saját teljesítmények érétke:

Amit mi magunk állítottunk elő legyen az termék vagy gép, berendezés.

Egyéb bevételek:

Ide kerül pl. a munkaügyi központtól kapott támogatás, a biztosítótól kapott kártérítés, vagy az eladott gépek értéke. Minden könyvelő ugyanazokat a gazdasági eseményeket könyveli ide.